..::Sahabat Nasihat::..

..::Mari Muhasabah Diri::..

Koloni Afrika

Posted by TanpaSuara on March 23, 2008


Oleh Erywan Norshal


PETALING JAYA: Peningkatan bilangan warga Afrika di Damansara Damai, dekat sini, membuatkan penduduk tempatan rimas, sekali gus menimbulkan kebimbangan kemungkinan ada antara mereka terbabit dengan kegiatan jenayah.

Penduduk mula meragui kehadiran mereka apabila akhbar melaporkan golongan itu banyak terbabit dengan kegiatan jenayah termasuk penyeludupan dadah dan sindiket ‘black money’.

Kehadiran warga Afrika itu menjadi tanda tanya sama ada mereka masuk ke Malaysia untuk belajar atau bekerja.

Tinjauan Harian Metro di kawasan itu semalam mendapati golongan terbabit ‘bersepah’ di setiap ceruk kawasan itu menyebabkan warga tempatan mendakwa menjadi penduduk minoriti serta terpaksa berdiam diri bagi mengelak kejadian tidak diingini berlaku.

Penduduk turut mendakwa segelintir warga Afrika mengambil kesempatan memikat wanita tempatan untuk dijadikan kekasih sebelum mengikis duit mereka.

Kerani syarikat swasta, Normala Shapiee, 26, mendakwa rakannya hampir menjadi mangsa seorang lelaki warga Afrika pada tahun lepas.

“Walaupun rakan saya sudah berkahwin, lelaki itu tetap berdegil untuk memikatnya dengan menelefon dan menghantar SMS.

“Malah, lelaki itu menghantar SMS kurang sopan apabila pelawaannya ditolak.

“Selepas beberapa bulan, kawan saya terpaksa berhenti kerja dan pulang ke kampung di Pantai Timur kerana bimbang keselamatannya apabila kerap diganggu lelaki terbabit,” katanya ketika ditemui di sini, semalam.

Normala yang menetap di kawasan itu sejak 2005 berkata, bilangan mereka makin bertambah sejak awal tahun ini apabila hampir 100 warga Afrika menyewa di kawasan itu.

Mereka menganggap kawasan ini ‘selesa’ kerana penduduk tempatan berdiam diri, walaupun kami tidak suka kehadiran mereka,” katanya.

Peniaga, Zainal Mohamad, 50, mendakwa golongan terbabit menggunakan ‘tiket’ pas pelajar untuk bekerja di negara ini.

“Saya difahamkan mereka adalah pelajar kolej swasta. Tetapi sekiranya mereka pelajar, takkan tiap-tiap hari melepak di kawasan ini dari pagi hingga ke petang.

“Pada waktu malam pula, mereka berpakaian seperti gaya korporat dan berkepit dengan teman wanita masing-masing,” katanya.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: