..::Sahabat Nasihat::..

..::Mari Muhasabah Diri::..

 • ::Mutiara Kata::

  ~~Menangisi perpisahan akibat gagal bercinta adalah satu pembaziran mutiara jernih kita dan juga menguji sejauh mana kebodohan kita tetapi dengan menangisi dan menyesali akan dosa kita lantas meminta pengampunan dariNya akan lebih menjamin dunia dan akhirat.~~
 • Perkataan yang lemah lembut itu melembutkan hati yang lebih keras dari batu batu dan perkataan yang kasar akan mengasarkan hati yang lebih halus dari sutera
 • Kategori

 • Tag

 • ::Takwim::

 • Calendar

  March 2008
  S M T W T F S
      Apr »
   1
  2345678
  9101112131415
  16171819202122
  23242526272829
  3031  
 • Archives

 • ::Recent Posts::

 • ::Recent Comments::

  nour on Ujian Melanda
  joyah on Couple – Haram Tetap…
  Admin on Couple – Haram Tetap…
  fariza on Couple – Haram Tetap…
  poiuytrewq on Ahlan Wa Sahlan Ya Ramadh…
 • Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

  Join 5 other followers

 • ::Contact Me::

 • Advertisements

Lambang kekuasaan Bani Umaiyyah

Posted by TanpaSuara on March 23, 2008


MASJID Jamek Damsyik, juga dikenali Masjid Jamek Bani Umaiyyah adalah satu daripada masjid tertua dan terbesar di dunia, terletak di kawasan bersejarah iaitu kota lama Damsyik dengan seni bina mengagumkan.

Ia sangat terkenal kerana mempunyai makam Penguasa Syria dan Mesir, Salahuddin Al-Ayyubi atau Saladin, yang bertempur dengan King Richard I dari England dan Phillip II dari Perancis ketika Perang Salib.
Makam beliau terletak di penjuru taman kecil di tembok utara masjid itu, cukup meninggalkan kesan mendalam kepada dunia Islam.

Dalam artikel bertajuk “Syria: Persimpangan bahagian timur laut Mediterranean”, ditonjolkan laman web Kementerian Pelancongan Syria, Richard Moore melaporkan “sorotan kepada kota lama adalah Masjid Umaiyyah.”

Menurut cerita, lokasi masjid itu dulunya tempat kuil Hadad dalam era Aramaean.

Kehadiran Aramaean dibuktikan dengan penemuan patung berukiran seperti dalam mitos orang Greek yang digali di timur laut tapak masjid.

Selepas zaman itu, lokasi berkenaan menjadi kuil Jupiter dalam era Roman, seterusnya gereja Kristian yang didedikasikan kepada John the Baptist dalam era Byzantine.

Pada peringkat permulaan, orang Muslim yang menakluki Damsyik pada 636 tidak mengusik gereja terbabit, malah menjadikannya sebagai bangunan yang dikongsikan bersama antara Muslim dan Kristian.

Malah, ia kekal sebagai gereja walau pun Muslim membina struktur batu bata bersetentang dengan menara sebelah selatan bagi membolehkan mereka beribadat.

Bawah pemerintahan Khalifah Al-Walid (Umaiyyah), gereja terbabit diruntuhkan dan di antara tahun 706 dan 715 masjid seperti yang kelihatan hari ini dibina di lokasi terbabit.

Bermula detik itu, Damsyik menjadi satu daripada kota utama di Timur Tengah dan kemudian menjadi kota pentadbiran khalifah Umaiyyah.

Pembinaan masjid itu berasaskan rumah Nabi Muhammad s.a.w di Madinah yang mempunyai pelbagai fungsi; menjadi persinggahan peribadi dan solat berjemaah, pusat pendidikan agama, mesyuarat politik, pentadbiran dan perlindungan bagi yang daif dan memerlukan bantuan.

Dikatakan, khalifah mendapatkan kira-kira 200 pekerja berkemahiran daripada Maharaja Empayar Byzantine untuk melakukan kerja ukiran pada masjid itu, sebagai membuktikan sebahagian corak dekorasinya menggunakan gaya Byzantine.

Masjid itu satu daripada yang mengagumkan dunia kerana pada masa berkenaan ia satu-satunya bangunan paling besar, dengan dinding luarnya saja berukuran 100 x 157.5 meter.

Dewan solatnya juga cukup memuatkan jemaah yang ramai, malah dengan kepandaian arkiteknya membolehkan jemaah atau pengunjung melihat ke arah mihrab.

Bahagian dalam masjid itu membabitkan jubin berbentuk geometri, membangkitkan kenangan silam Kubah Batu di Jerusalem.

Malah, dikatakan masjid itu menggunakan paling banyak jubin membabitkan lebih 4,000 meter persegi.

Pada 1893, satu kebakaran memusnahkan sebahagian bangunan itu, sehingga sesetengah kawasan berjubin turut mengalami kerosakan, namun ia kemudian diperbaiki semula.

Pada 2001 Pope John Paul II dilaporkan menziarahi masjid terbabit, terutamanya untuk menziarahi makam John the Baptist yang dikatakan terletak di lokasi masjid terbabit dan ia adalah kali pertama seorang paderi melawat sebuah masjid.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: