..::Sahabat Nasihat::..

..::Mari Muhasabah Diri::..

 • ::Mutiara Kata::

  ~~Menangisi perpisahan akibat gagal bercinta adalah satu pembaziran mutiara jernih kita dan juga menguji sejauh mana kebodohan kita tetapi dengan menangisi dan menyesali akan dosa kita lantas meminta pengampunan dariNya akan lebih menjamin dunia dan akhirat.~~
 • Perkataan yang lemah lembut itu melembutkan hati yang lebih keras dari batu batu dan perkataan yang kasar akan mengasarkan hati yang lebih halus dari sutera
 • Kategori

 • Tag

 • ::Takwim::

 • Calendar

  March 2008
  S M T W T F S
      Apr »
   1
  2345678
  9101112131415
  16171819202122
  23242526272829
  3031  
 • Archives

 • ::Recent Posts::

 • ::Recent Comments::

  nour on Ujian Melanda
  joyah on Couple – Haram Tetap…
  Admin on Couple – Haram Tetap…
  fariza on Couple – Haram Tetap…
  poiuytrewq on Ahlan Wa Sahlan Ya Ramadh…
 • Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

  Join 5 other followers

 • ::Contact Me::

 • Advertisements

NGO Islam: Hukum majikan halang Muslim

Posted by TanpaSuara on March 23, 2008


Sumber : http://www.malaysiakini.com/news/78336

Pakatan pertubuhan Islam hari ini menyarankan majikan yang menghalang orang Islam menunaikan tanggungjawab agama seperti memakai tudung dan bersolat dikenakan tindakan, termasuk membatalkan lesen perniagaan.

Pertubuhan-pertubuhan Pembela Islam (Pembela) dan Jawatankuasa Penyelaras Gabungan NGO Islam (ACCIN) turut mendesak kedudukan mahkamah syariah dinaiktaraf sama dengan mahkamah sivil dari segi perjawatan, penggajian dan kedudukan.

Dalam dokumen tuntutan kepada parti-parti yang bertanding dalam pilihanraya umum ke-12, dua gabungan besar ini turut mendesak kerajaan agar tidak melayan cadangan menubuhkan Jabatan Hal-ehwal Bukan Islam seperti pernah disarankan oleh sekumpulan badan bukan Islam tahun lalu.

Menurut dokumen tuntutan itu, syarikat yang didapati menyalahgunakan logo halal didesak dikenakan tindakan keras, termasuk disenaraihitamkan dan pemiliknya dihukum penjara.

Dokumen tersebut, yang kini boleh dilihat di laman web Pembela (www.myislamnetwork.net), dibacakan oleh presiden Angkatan Belia Islam Malaysia (Abim) Yusri Mohamad dalam satu sidang media petang tadi.

Tuntutan-tuntutan lain yang meliputi bidang-bidang perundangan, pendidikan, politik, hubungan kaum dan moral, antaranya:

– Mengenakan tindakan kepada pihak yang mempersendakan Islam secara lisan, cetak atau melalui media elektronik dan media siber mengikut peruntukan di bawah Seksyen 298A Kanun Keseksaan.

– Memperluaskan bidang kuasa jenayah dan mal mahkamah syariah melalui pindaan Akta Bidang Kuasa Jenayah (Mahkamah Syariah) 1984 dan Enakmen Pentadbiran Agama Islam negeri-negeri.

– Mewujudkan Akta Profesion Guaman Syarie bagi memperkemaskan penyeliaan peguam-Peguam syarie.

– Memberi kemudahan biasiswa kepada pelajar-pelajar Islam bukan berketurunan Melayu. Mengawal jumlah penerima biasiswa Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA) bukan Islam agar tidak menjejaskan peluang pelajar Islam/Melayu.

– Menambah waktu pengajaran Islam di sekolah-sekolah rendah dan menengah kebangsaan.

– Menubuhkan satu jawatankuasa bersama yang dianggotai wakil-wakil pertubuhan Islam dan pihak berkuasa tempatan (PBT) untuk menapis permohonan membina rumah ibadat bukan Islam di kawasan majoriti Islam.

– Menolak faham pluralisme agama yang mendakwa bahawa semua agama adalah sama dari segi kebenarannya sehingga menimbulkan kekeliruan di kalangan masyarakat berbilang agama.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: